Ana içeriğe atla

Tübitak Yazıları Zeyiller-I






Sizden gelen istekler üzerine Amerika serüvenimle ilgili detaylara yer vereceğim. Umarım böyle bir yola çıkmak isteyenlere bir nebze olsun faydam dokunmuştur. Bu tür bir akademik yolculuğu tecrübe etme imkanı bulmuş olanlar veya bir üniversiteden kabul alanlar varsa burada yorumlarda paylaşarak yazılarıma katkıda bulunabilir. 


Öncelikle hocayı nasıl seçtiğim konusunu merak edenler için daha önceki yazılarımda detaylı bilgi vermiş olduğumu belirtmeliyim. Bununla ilgili Tübitak yazıları serisine bakabilirsiniz. Yine de aşağıda bu serüvene sıfırdan başlamak isteyen arkadaşlara örnek olması açısından meseleyi farklı bir perspektifle anlatacağım. 


Gitmek istediğiniz ülkeyi belirledikten sonra o ülkedeki üniversiteleri internet üzerinden tarayarak sizin sahanızda çalışan akademisyenlerin iletişim bilgilerini bir liste haline getirebilirsiniz. Örneğin Amerika’ya gitmeye karar verdiniz. Gideceğiniz eyaleti de New York olarak belirlediniz. New York’ta müracaat edeceğiniz en öne çıkan üniversiteler aşağı yukarı şu şekilde: 


1- Columbia University: 







Columbia Üniversitesi 2021 QS Dünya Üniversite Sıralamasında 19. sırada yer alıyor Prestijli Ivy League'in bir diğer üyesi, ünlü mezunları arasında ABD Başkanı Barack Obama da var. Dünya lideri bir araştırma merkezi olan Columbia Üniversitesi, tüm akademik sahalara yönelik geniş bir yelpazeye sahip. Columbia, 2019' da konulara/alanlara göre QS Dünya Üniversite Sıralamasında, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Yer ve Deniz Bilimleri, Tarih, Anatomi ve Hukuk gibi bölümlerde ilk 10 dahil olmak üzere olası 48 konudan/alandan 40'ında sıralamaya girmiştir. Müslüman öğrenciler için Earl Hall binasında düzenli aktivitelere yer veriliyor ve buradaki Müslüman öğrenciler ve görevli akademisyenler size aklınıza gelen her konuda yardımcı olabilir. Benzer bir durum aşağıda yer vereceğim Nyu için de geçerli. 

Biraz farklı bir açıdan Columbia University hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler bkz:

https://seyfikalem.blogspot.com/2019/11/sistem.html.


2- Cornell University:





Cornell dünya üniversiteleri arasında 2021 QS Global Dünya üniversite sıralamasında 18. sırada yer alıyor. New York’un en iyisi olarak da anılıyor. Ama benim favorim -biraz yanlı davranıyorum belki ama- Columbia. Cornell hem akademik hem de daha mesleki kurslar sunuyor. Veterinerlik alanında derece alan ilk ABD üniversitesi olarak tanınan Cornell Üniversitesi, modern Uzak Doğu dillerini öğreten ilk ABD üniversitesi unvanını da taşıyor. Cornell’de de Müslüman öğrenciler için Columbia ve Nyu’daki imkanlar mevcut. Hatta Columbia’nın bu konudaki faaliyetlerini yürütücüsü Cornell’e transfer oldu diye hatırladığımı da eklemeliyim.


3- NYU (New York University): 








NYU dünya üniversiteleri arasında 2021 QS Global Dünya üniversite sıralamasında 35. sırada yer alıyor. Özellikle, New York Üniversitesi, dünya çapında bir dizi şube kampüsü ve etkileyici bir yurtdışı eğitim programı ile uluslararası arenaya da odaklanmıştır. NYU, kendi öğrencilerinin yurtdışında zaman geçirmelerine yardımcı olmanın yanı sıra, geniş öğrenci topluluğu arasında çok sayıda uluslararası öğrenciyi de saymaktadır. 

NYU'nun New York’un farklı bölgelerinde kampüsleri olsa da ana merkezi Greenwich Village'daki Washington Square kampüsüdür. Village olarak bilinen Aşağı Manhattan'ın bu bölgesi, New York City'nin en yaratıcı ve bohem bölgelerinden biri olarak bilinir ve NYU öğrencileri için harika bir atmosfer sunar. NYU Islamic Center’ı ise Müslüman öğrenciler açısından belki de New York’un en iyi sosyal dini aktivitelerini sunmaktadır. 


4- CUNY (City University of New York: 








City University of New York, Amerika Birleşik Devletleri, New York City'deki en iyi devlet üniversitelerinden biridir. QS Global Dünya Sıralaması 2021'de 651-700. sırada yer almaktadır. CUNY’e bağlı College’lardan biri olan Brooklyn College da sizin için alternatifler arasında zikredilebilir. Ferah bir kampüsü ve güzel bir kütüphanesi mevcut olsa da bir Columbia değil tabi:) Ayrıca kütüphanesine Columbia kimlik kartımla almamışlardı çünkü anlaşmalı oldukları üniversitelerin öğrencileri bu imkândan yararlanabiliyordu. Müslüman öğrenciler için dini aktiviteler ve hizmetler burada da yer almaktadır.


Sonuç olarak New York’un en büyük avantajlarından birisi 55 milyon olduğu söylenen eser sayısıyla Public Library’si ve Ivy League’ e mensup üniversiteleri. Bu lige mensup üniversiteler kütüphane veri tabanlarına erişim, birçok sosyal ve akademik faaliyet hususunda birbirleriyle iş birliği halindedir. Böylelikle Columbia Butler Kütüphanesi’nde erişemediğiniz bir kitabı Harvard Üniversite’sinden  talep edebilirsiniz. Bu sayede bazen bir iki gün gibi kısa bir sürede istediğiniz yayına erişebilirsiniz.


Kısaca ortalama bilgiler sunduğum bu üniversitelerin sitelerinden sizin alanınızla ilgili bir ya da birkaç akademisyenin e-mail adreslerini bulduktan sonra  CV ve Proposal da ekleyerek listenizdeki hocaların tamamına gönderebilirsiniz.  





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ds-160 formu, hatalar ve çözüm

Ds-160 formu ABD vizesine başvurmak için doldurulan temel bir formdur. Formla ilgili ciddi bir stres yaşadığım için normal yazılarımın içeriğinden farklı olarak bu konuya birilerine yardımcı olmak adına yer vermek istedim. İlgili olmayanlar sizi diğer yazılarımı okumaya davet ediyorum:)  Ds-160 ABD vize formu cennete gidenlerin doldurabileceği türden. Cennete alıyorlar sanki sizi o nedenle de böyle zorluyorlar. Cennete gideceklerin bile hataları olduğuna göre, bu formu doldururken hata yaptınız diye dert etmeyin. Aslında işi bilirseniz yarım saatte dolduruluyor. Nitekim ikinci Ds-160'ı düzenlemek yarım saat sürmedi. Birinciyi sormayın :)  Öncelikle belirtmeliyim ki, konuyla ilgili Türk internet sitelerinde düzgün bir yanıt bulamadım. Bir cevap varsa bilmiyorum, ben bulamadım. Şimdi, bundan sonra başına benzer problem gelebilecekler için bu yazıyı kaleme alıyorum. Bu yazı sütten ağzı yanan birinin kaleminden dökülmüştür. Öncelikle yazı, hatasını düzeltmek ist

Tübitak'ın 2214-A Bursuna Başvurmak: Davet mektubu

Tübitak 2214-A yazı dizisini yaklaşık 11 aylık bir sürecin sonunda yazma ihtiyacı duydum. Çünkü 2214-A burs serüveni ciddi bir emek gerektirmekteydi ve gereken emeği harcayarak bugüne gelince, bu yola düşenlerin ne kadar yardıma ihtiyacı olduğunu anladım. Birazdan bu serüvenimi noktasına virgülüne varana dek size aktaracağım. Ancak bunu bölüm bölüm sunmanın daha faydalı olacağını umarak, davet mektubu almak la ilgili yaşadıklarımı bu yazıda anlatacağım. Bu arada, yazının muhatapları akademik camiada yer alan lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin tamamı olabilir. Ancak bir projenin ve çalışmanın nasıl geliştiğini merak eden herkes de gayet tabî, bu yazı dizisinden istifâde edebilir. O halde başlayalım: Tâ lise yıllarımda Tübitak diye bir kurumdan haberdar olmuştum. Bazılarınız "Geç kalmışsın" diyebilir, hiç sorun değil. Şuan geldiğim noktada, hayatta öğrenmem gereken o kadar çok şeye geç kaldığımı görüyorum ki. Konuyu dağıtmadan devam edelim. Tübitak, o

Davet Mektubu Örneği

Tübitak 2214-A bursuna başvururken hocanızın size nasıl bir mektup yazacağını ona iletmeniz açısından iş görecek bir örnek sunacağım.  Ben Amerika'daki danışmanıma Türkiye'deki fakültem adına (Üniversite ve fakülte adının ve ambleminin yer aldığı antentli kağıdıyla) aşağıdakine benzer bir mektup yazdım. Tübitak'ın benden istediği şartları orada sıraladım. Böylece Amerika'daki danışmanıma Türkiye'deki fakülte dekanlığının imzaladığı bir metinde meramımı iletmiştim. O da kendi üniversitesinin antentli kağıdına yazdığı şu mektubu pdf. olarak göndermişti.  Hocanıza "örnek olarak bu türden bir şeye ihtiyacım var" derseniz, işiniz kolaylaşabilir.  Tabi bunu fakültenizin ağzıyla söylerseniz işler daha da kolaylaşabilir. Böyle bir mektup hazırlar bunu başvurmak istediğiniz tüm üniversitelere de proposal ve cv ekleyerek gönderirseniz yine iş görmesi açısından etkili olabilir. Denemekte ve sonucu burada paylaşmakta yarar var. O halde, herkese kolaylıklar.