Ana içeriğe atla

Vize Sonrası Tübitak 2214-A İşlemleri



Tübitak yazıları serisinin son yazısından herkese merhabalar. Şimdi sizlere vize sonrası yapılacaklarla ilgili özet bilgiler sunmaya çalışacağım.

Tübitak 2214-A sonucu açıklandığında, Tübitak hesabınızda size birtakım talimatlar ve yapılacak işlemler dosya dosya belirtilmiş oluyor. Açıkçası ben ilk gün o talimatları koydum bir kenara, üstünkörü şöyle bir baktıktan sonra. Ne zaman ki vizeyi aldım işte o zaman Tübitak dosyasını açtım. Kısacası, aşama aşama ilerledim. Fakat, bürokrasinin cilvelerine maruz kalınca anladım ki, üniversiteden görevlendirme alma işini daha önce halletmeniz çok iyi olurmuş. Ben, işleri mantıklı olan sıraya göre halletme yolunu seçtim kendimce. Ne yazık ki bürokrasi mantık dinlemiyor. Gelelim yapılacaklara:

Tübitak sizden öncelikle bir burs başlatma dilekçesi istiyor. Dilekçenin ekinde yer alan şeyleri bir araya getirip Tübitak'a gönderdiğinizde bunca zahmet çektiğiniz o zalim süreç sona eriyor. 

Aşağıda örneğini verdiğim dilekçenin ekinde yer alan belgelerden biri olan kefalet senedinin size maliyeti noterden notere göre değişiyor. Fakat bunun ortalaması 300 lirayı geçmez. İki kefil bulursanız bekar olmaları sizin için iyi olur. Çünkü evli kefillerin eşlerinin muvafakatı gerekecek. Siz evliyseniz de bazı noterler sizin eşinizin muvafakatını da isteyebilir. Bu bilgiyi yabana atmayın, sonra ufacık iş için günlerce uğraşırsınız.  Ayrıca Tübitak kefillerinizin maaşında haciz olmadığını da onaylatmanızı istiyor. Öncelikle kefillerinizin bordrolarında T.C. kimlik numaraları olduğundan emin olarak e-devlet üzerinden bu bordları alın. Sonra maaş büronuzdaki memurdan "personelin maaşında haciz yoktur" şeklinde bir yazı yazıp mühürlü kaşeli olarak size vermesini isteyin. Dilerseniz bordlara fakülte sekreterinizden de bir mühür de vurdurabilirsiniz. İşiniz garanti olsun. Tabi kefiller mesai arkadaşınız ise süreç benim anlattığım gibi olabilir. Başka bir kurumdan ise kefilleriniz, o zaman onların kendi kurumlarından aldıkları bordrolar bu şekilde onaylatılmış olmalı.

Gelelim görevlendirme yazısına. Öyp'li iseniz çalıştığınız üniversite değil asıl üniversitenizin onayıyla görevlendirme gerçekleşecek. Bunun için önce şuan çalıştığınız üniversitede bölümünüze görevlendirme yazısı için dilekçe yazacaksınız. Oradan bir üst bölüme yazıyı gönderecekler. Orası da onaylayıp dekanlığa gönderecek. Dekanlık sizden senet imzalamanızı isteyebilir; bu senedin yükümlülüğü, asıl üniversitenize olacağı için onlarla kontak kurmanız yararınıza olacaktır. Çalıştığınız üniversiteye asıl üniversitenizin gönderdiği senedi imzaladığınızda, yazı rektörlüğe gidecek. Rektörlük asıl üniversitenize aynı yazıyı gönderip onay isteyecek. Asıl üniversitenizin rektörlüğünden fakültenize giden yazı, fakültenizde gereken birimlerin onayını alarak tekrar rektörlüğe dönecek. Rektörlük onay verince mevcut çalıştığınız üniversiteye yazı gelecek ve tekrar rektör onaylayacak. Sonunda görevlendirmeniz çıkmış olacak. Burada süreci olabildiğince kısa anlattım. Bir yerde o yazı takılır kalırsa işiniz uzadıkça uzar. Bu nedenle görevlendirme sürecini boşluk bulduğunuz bir anda başlatmanızı öneririm. Siz, vize işlemlerini bitirene kadar görevlendirmeniz hazır olsun. Asıl üniversiteniz senet istemeyip çalıştığınız üniversitenin yaptıracağı bir senedi de kabul edebilir. Siz bu hususu belirginleştirerek dekan huzurunda senet imzalarsanız işiniz kolaylaşır. Artık görevlendirme yazınız ve Tübitak kefalet senediniz hazır. Geriye Tübitak'ın talimat yazısını imzalamak ve aşağıda örneğini verdiğim gibi bir dilekçe yazıp Tübitak'a göndermeniz kalıyor:



                                   …/.../ 2018

TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU BAŞKANLIĞINA;
                                      ANKARA

Tübitak’ın “2214/A Doktora Sırası Araştırma Bursu”nun başlatılması konusunda tarafımdan talep edilen bilgiler aşağıda sunulmuştur. Ayrıca bursun başlatılması ile ilgili gerekli belgeler dilekçenin ekinde yer almaktadır. Bursumun başlatılması hususunda gereğini saygılarımla arz ederim.
Burs Programının adı:                                   seyfikalem.blogspot.com
Tarih/Dönem:                                                  seyfikalem.blogspot.com
Proje ID:                                                          seyfikalem.blogspot.com
Proje Yürütücüsü Adı/Soyadı:                      seyfikalem.blogspot.com
Yurt dışına gidiş- dönüş tarihleri:                 seyfikalem.blogspot.com

Banka Hesap Bilgileri:
Banka adı:                                                       seyfikalem.blogspot.com
Hesap no:                                                         seyfikalem.blogspot.com
IBAN:                                                               seyfikalem.blogspot.com
Şube Kodu:                                                      seyfikalem.blogspot.com
Şube Adı:                                                          seyfikalem.blogspot.com
İletişim adresi:                                                  seyfikalem.blogspot.com
Telefon/Mail:                                                    seyfikalem.blogspot.com
Ekler:
1-      “2214/A- Yurt Dışı Doktora Sırası Araştırma Burs Programı Kapsamında Çalışmalarını Yurt Dışında Sürdürecek Bursiyerlerin Uyması Gereken Kurallar” başlıklı metin (İmzalı)
2-      Rektörlük onaylı izin yazısı
3-      Yüklenme ve Müşterek Borçlu ve Müteselsil Kefalet Senedi
4-      Kefillerin bordroları
İmza                        



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ds-160 formu, hatalar ve çözüm

Ds-160 formu ABD vizesine başvurmak için doldurulan temel bir formdur. Formla ilgili ciddi bir stres yaşadığım için normal yazılarımın içeriğinden farklı olarak bu konuya birilerine yardımcı olmak adına yer vermek istedim. İlgili olmayanlar sizi diğer yazılarımı okumaya davet ediyorum:)  Ds-160 ABD vize formu cennete gidenlerin doldurabileceği türden. Cennete alıyorlar sanki sizi o nedenle de böyle zorluyorlar. Cennete gideceklerin bile hataları olduğuna göre, bu formu doldururken hata yaptınız diye dert etmeyin. Aslında işi bilirseniz yarım saatte dolduruluyor. Nitekim ikinci Ds-160'ı düzenlemek yarım saat sürmedi. Birinciyi sormayın :)  Öncelikle belirtmeliyim ki, konuyla ilgili Türk internet sitelerinde düzgün bir yanıt bulamadım. Bir cevap varsa bilmiyorum, ben bulamadım. Şimdi, bundan sonra başına benzer problem gelebilecekler için bu yazıyı kaleme alıyorum. Bu yazı sütten ağzı yanan birinin kaleminden dökülmüştür. Öncelikle yazı, hatasını düzeltmek ist

Tübitak'ın 2214-A Bursuna Başvurmak: Davet mektubu

Tübitak 2214-A yazı dizisini yaklaşık 11 aylık bir sürecin sonunda yazma ihtiyacı duydum. Çünkü 2214-A burs serüveni ciddi bir emek gerektirmekteydi ve gereken emeği harcayarak bugüne gelince, bu yola düşenlerin ne kadar yardıma ihtiyacı olduğunu anladım. Birazdan bu serüvenimi noktasına virgülüne varana dek size aktaracağım. Ancak bunu bölüm bölüm sunmanın daha faydalı olacağını umarak, davet mektubu almak la ilgili yaşadıklarımı bu yazıda anlatacağım. Bu arada, yazının muhatapları akademik camiada yer alan lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin tamamı olabilir. Ancak bir projenin ve çalışmanın nasıl geliştiğini merak eden herkes de gayet tabî, bu yazı dizisinden istifâde edebilir. O halde başlayalım: Tâ lise yıllarımda Tübitak diye bir kurumdan haberdar olmuştum. Bazılarınız "Geç kalmışsın" diyebilir, hiç sorun değil. Şuan geldiğim noktada, hayatta öğrenmem gereken o kadar çok şeye geç kaldığımı görüyorum ki. Konuyu dağıtmadan devam edelim. Tübitak, o

Davet Mektubu Örneği

Tübitak 2214-A bursuna başvururken hocanızın size nasıl bir mektup yazacağını ona iletmeniz açısından iş görecek bir örnek sunacağım.  Ben Amerika'daki danışmanıma Türkiye'deki fakültem adına (Üniversite ve fakülte adının ve ambleminin yer aldığı antentli kağıdıyla) aşağıdakine benzer bir mektup yazdım. Tübitak'ın benden istediği şartları orada sıraladım. Böylece Amerika'daki danışmanıma Türkiye'deki fakülte dekanlığının imzaladığı bir metinde meramımı iletmiştim. O da kendi üniversitesinin antentli kağıdına yazdığı şu mektubu pdf. olarak göndermişti.  Hocanıza "örnek olarak bu türden bir şeye ihtiyacım var" derseniz, işiniz kolaylaşabilir.  Tabi bunu fakültenizin ağzıyla söylerseniz işler daha da kolaylaşabilir. Böyle bir mektup hazırlar bunu başvurmak istediğiniz tüm üniversitelere de proposal ve cv ekleyerek gönderirseniz yine iş görmesi açısından etkili olabilir. Denemekte ve sonucu burada paylaşmakta yarar var. O halde, herkese kolaylıklar.