Ana içeriğe atla

Tübitak 2214-A Sonuç ve Sonrasındaki İşlemler


Önceki yazımda proje hazırlama ile ilgili ipuçlarına değinmiştim. Doktora konunuzu ya da doktora konunuz içinde spesifik bir hususu proje haline getirdiniz. Tübitak'a projenizi ve gerekli belgeleri gönderdiniz. Şimdi sonucu beklemeye başladınız. Tübitak size ortalama bir sonuç açıklama tarihi (temmuz 2018 gibi) zikreder sitesinde. Bu tarih, sizin yurt dışındaki danışmanınızdan alacağınız mektuba, danışmanınızın yazmasını isteyeceğiniz tarihlerin belirlenmesi açısından önemlidir. Şöyle ki, siz Tübitak'ın sonuçları açıklama tarihini göz önüne alarak, bir gidiş planı yaparsınız. Sonuçlar temmuzda açıklanıyorsa, vize ve diğer prosedürleri yerine getirmek için "Bana üç ay yeter" diyebilirsiniz. Başka bir açıdan düşünürsek, gideceğiniz ülkede akademik takvimin başlangıcına yetişmek isteyebilirsiniz. Buna göre plan yaparak, davet mektubunuza hocanızdan akademik yılın başında orada olacak şekilde bir tarih istersiniz. İşte, az önce bahsettiğim konular açısından Tübitak'ın sonuç açıklama tarihi sizin için önem taşır. Peki, sonuç açıklama tarihine göre plan yaptınız ve sonuç zikredilen tarihte açıklanmadı, ne yapacaksınız? 

Dert etmeyin. Sizin davet mektubuna yazdırdığınız tarihlerde orada olmak gibi bir zorunluluğunuz yoktur. Açıkçası ben bu konuda çok stres yapmıştım. Davet mektubunuz bursu alabilmeniz için bir anahtar sadece ve orada yazılan tarihler her zaman değiştirilebilir. Çünkü siz bir öğrenci veya hoca olarak oraya gitmiyorsunuz. Visiting research scholar ya da visiting scholar olarak yani araştırmacı olarak gittiğiniz için belli bir tarihte orada olma zorunluluğunuz söz konusu değil. Hemen belirteyim bir zorunluluk yok ama gittiğiniz yerde danışmanınızın lisans, yüksek lisans ve doktora derslerine katılmak ve oradaki akademik faaliyetlerden istifâde etmek isterseniz giderken ona uygun bir tarih seçmelisiniz. Tarih seçme işini ne zaman yapacaksınız? Tarih konusunda, j-1 authorization formuna gireceğiniz tarihler esas alınacaktır ve aşağıda bahsedeceğim Ds-2019 formu da bu forma göre düzenlenecektir.

Tübitak sonucu açıkladı ve siz de bursu almaya hak kazandınız. Şimdi yapılacakları şu şekilde özetleyelim. Öncelikle yurt dışındaki hocanız bundan sonraki süreçle ilgilenmez fakat siz yine de bursu kazandığınızı gösteren belgeyi de maile ekleyerek hocanızı haberdar edin. Bundan sonra ise gideceğiniz departmanın Administrative Director'a ulaşmanız lazım. Tübitak'ın bursunu kazandığınızı ve hangi tarihlerde orada olmayı planladığınızı yazarak bursu kazandığınızı gösteren belgeyi onlara gönderecekseniz. Bu aşamada sizden cv, pasaport vb evrakları ek olarak isteyebilirler benim cv'mi istemişlerdi. Sonra onlar bunu fakülte yönetimine sunuyor onlar da onaylıyor. Ardından yine aynı birim size j-1 authorization formu gönderiyor. Bu form elinize ulaştığında pasaportunuzu çıkarmış olmanızı öneririm. Parantez açarak söylemiş olayım; pasaport olarak da bordo on yıllık almanız her anlamda en sağlıklısı. J-1 authorization formuna gireceğiniz bilgileri pasaportunuzu esas alarak gireceksiniz, pasaport bu açıdan önemli. Ayrıca pasaportunuzun taranmış bir kopyasını sonraki yazışmalarda isteyebilirler. Bu nedenle bursu kazanınca ve yazışmaların olumlu seyrini hissedince vakit kaybetmeden bir bordo on yıllık pasaportu cebinize koyun. 

Tübitak tahmini temmuz 2018 tarihini verse de 13-14 ağustos gibi sonuçları açıkladı. Bu nedenle benim yurt dışı yazışmalarım akademik yılın başlangıcına denk geldi. Akademik yılın yoğunluğu sebebiyle işlemler biraz yavaş ilerledi ancak yine de bir şeyi farkettim: Türkiye'de boş bir zamandaki bürokrasiden bile daha hızlıydı. Nitekim burada evrakı elden takip ettiğinizde bile, iki haftadan önce bir yazıyı alamıyorsunuz. Bu ayrı bir konu biz konumuza dönelim. Kısacası siz sabırla oradan gelecek formları bekleyin bu sırada beklerken kendi işlerinize ve hayatınıza devam edin. Gelecek olan j-1 authorization formunu doldurun. Bu formda neler yapacağınız detaylı bir biçimde yazıyor. ABD'de geçinebilmeniz için aylık ortalama harcamalarınızın miktarını size bu formda yazacaklar. Yanınızda aile bireylerinizi de götürecekseniz her biri için ayrı bir miktar paranın mevcut olduğunu göstermelisiniz. Son olarak da dil yeterliliğinizi gösteren bir belge isteyecekler. Bu, her üniversite için aynı olmayabilir ama bu belgeleri temin etmenizi isterlerse ne yapacaksınız?

Öncelikle j-1 formu sizin vizeye başvuru yapabilmeniz için doldurduğunuz bir bilgi formu. Bu formu doldurup gönderdiğinizde size vizeye başvuru yapabilmeniz için Ds-2019 adında bir form gönderecekler. Ds-2019 formu j-1 vize türüne başvurmanız için temel gereklilik formudur. Bu form düzenlenmeden vizeyi almanız mümkün değil. Yeri gelmişken, Ds-2019 formuna yazılacak tarihler, sizin seyahat tarihiniz olacağı için j-1authorization formuna yazacağınız tarihlere çok dikkat etmelisiniz. Çünkü sizin göndereceğiniz bu j-1  authorization formunu esas alarak Ds-2019 formu düzenleyecekler.  j-1authorization formunun içeriğinde sizin ve sizinle birlikte gelecek aile üyelerinin kimlik, pasaport, ev ve iş adresi gibi bilgileriniz yer alıyor. Formun ikinci kısmında ise dil yeterliğinizi gösteren bir onay metni yer alıyor. Dil yeterliğinizi ABD'deki üniversitenizle görüntülü konuşma yaparak ispatlayabileceğiniz gibi Türkiye'deki danışmanınızın dil konusunda yeterli olduğunuza dair metni imzalamasıyla da gösterebilirsiniz. Başka bir seçenek de Toefl vb bir sınava girmediyseniz YDS ve Yökdil gibi sınavların Toefl eş değerliliği tablosunu Yök'ün sitesinden bularak puanınızın Toefl'da kaça tekabül ettiğini göstermeniz de işe yarayabilir. 

Gelelim hesabınızda para gösterme konusuna. Gideceğiniz üniversite ABD'nin, yaşam standartları çok yüksek bölgelerinden birindeyse muhtemelen maaşınızla birlikte Tübitak bursu aylık masraflarınız için yeterli olmayacak. Benim, ailemle birlikte aylık masrafım 4800 dolardı. Bunu 12 ile çarptığınızda yıllık kaç dolara ihtiyacınız varsa bunu hesabınızda göstermelisiniz. Yani Tübitak'ın yıllık miktarına ek, maaşınızın yıllık miktarını ve extradan banka hesabınızda neredeyse bir ev parası gösterirseniz tüm aile bireyleri için vizeye başvuru formu olan Ds-2019 formunu düzenletebilirsiniz. Aksi halde yalnızca kendiniz için Ds-2019 formu düzenletmeniz için burs ve maaş kafi gelecektir. Banka hesabınızı bir havuz yaparak, arkadaşlarınızdan ödünç alacağınız paraları bu havuzda toplayıp bankaya gidip hesabınızda ne kadar para olduğunu gösteren imza sirküleri olan ingilizce bir bilgi yazı alarak bu meseleyi çözebilirsiniz. Burada bir önerim olacak. Arkadaşlarınız size havale ve eft yaparken size olan borçlarını ödediğini gösterir bir açıklama ile bu parayı gönderirse hesap hareketlerinizde bir tuhaflık olmadığı sizin alacağınız olan paraları topladığınız rahatlıkla anlaşılabilir. İkinci husus ise mümkünse aldığınız paraları vizeyi alana kadar hesabınızda tutun. Ama bunu muhtemelen yapamayacaksınız. O nedenle yazıyı aldıktan sonra geri dağıtmanızda herhangi bir sakınca olmayacaktır. Öte yandan, vize işlemleriniz esnasında yine hesap bilgilerinizi isteyebilirler. Konsolosluğa da aynı yazıyı verirken, bu yazının üzerinden bir aydan fazla zaman geçmemesine dikkat edin.

J-1 authorization formunu doldurdunuz. Parayı hesabınızda gösterme işlerini hallettiniz. Dil yeterliliğinizi ispatladınız. Gerekli belgeleri (pasaport kopyası vb.) üniversitenize gönderdiniz. Sizden visiting scholar ücretini yatırmanızı isteyecekler. İnternet üzerinden onların yönlendirdiği site üzerinden kartınızla alışveriş yapar gibi ödemeyi yapıyorsunuz. Dekontu da kendilerine ulaştırdığınızda onlar evraklarınızı international office'e gönderecek, orası da belirttiğiniz tarihleri esas alan Ds-2019 formunu düzenleyip size gönderecek. Aile bireyleri de sizinle gelecekse onların da pasaport kopyasını göndermenizi isteyecekler. Belirttiğiniz tarihleri hocanızla irtibat halinde olarak İnternatonal Office'e bildirirseniz, hocanın davet mektubundaki tarihlerin esas alınmasını önlemiş olursunuz. Daha sonra Ds-2019 tarafınıza postayla gönderilir. Artık vizeye başvurmaya hazır hale geldiniz. 

Vize ile ilgili işlemler için de bir sonraki yazımda yine kendi tecrübelerimden bahsedeceğim. 

Yorumlar

  1. Merhaba, ÖYP'li ancak 50/D 'liyim. 2214-A bursundan faydalanırken Üniversiteden maaşımı da almaya devam edebilmem için ne yapmam gerekiyor? Aksi takdirde aileyle beraber bu bursun yetmeyeceği aşikar. Yanıtınız için şmdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. 50 d li olarak yurt dışına çıkmanız mümkünse o zaman maaşınızı almak için bölümünüze dilekçe vereceksiniz bölümünüzde bir kurul toplantısı yapılacak ve bütün hocalar imza atacak sonra oradan çıkan karar dekanlığa gidecek aynı işlem dekanlıkta gerçekleşecek ve oradan da rektörlüğe. Şayet görevlendirme ile şimdiki üniversitede iseniz, rektörlük sizin kendi üniversitenize bu kararı gönderecek onların onayını isteyecek aynı işlemler orada da gerçekleştikten sonra size yanıt gelecek. Bunun adına bürokrasi deniliyor malesef. Görevlendirme vs ile ilgili bir yazı yazmıştım tübitak yazıları arasında. O yazıyı inceleyebilirsiniz ama süreç bu şekilde işledi benim için. Kolaylıklar.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba. Ben de ne mutlu ki 2214-a bursunu almaya hak kazandım. Yazılarınızı büyük ilgiyle okuyorum. Öncelikle teşekkür ederim, emeğinize sağlık. Ancak kafama takılan bir soru var. "J-1 authorization" formunu ilk defa sizin yazınızda gördüm. Bunun tam olarak ne olduğunu anlamadım. J-1 vizesi için gerekliliklerde DS-2021 formu yer alıyor. Amerikadaki üni.den talep edeceğim DS-2021 formundan önceki adım mı oluyor J-1 authorization formu?

    YanıtlaSil
  4. Üniversite size gönderecek onu. Benimkisi göndermişti. Bu arada hayırlı olsun. Sizin adınıza sevindim.

    YanıtlaSil
  5. Çok tesekkur ederim. Siz peki bu bilgiyi nasil edinmistiniz? Yani, ben bursu kazandim simdi ne yapmam gerekiyor diye mi sormustunuz universiteye? Su nedenle soruyorum, benim yanina gidecegim hocayi tez danismanim ayarladi. O nedenle uni ile ben hic iletisime gecmedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz danışman hocanızın sizi international office le iletişime geçirmesini sağlayın ya da kendiniz doğrudan gideceğiniz üniversitenin international office ine e-mail atıp finansmanınızı gönderin. Tübitak'ın size bursu almaya hak kazandığınıza dair bir belge göndermiş olması lazım. Onu e-maile ekleyip onlara gönderin. Vize işlemlerini başlatmak istediğinizi belirtin onlar size gerekli belgeleri gönderecek ardından vizeye başvuracaksınız. Selamlar. Bol şanslar.

      Sil
  6. Merhaba, ben de 2023 yılı tübitak 2214 bursunu kazandım, kabul aldığım üniversitenin J1 formu öncesinde istediği belgeler arasında üniversitede bulunduğum süreyi kapsayan bir sağlık sigortasını olacağına dair belge yer alıyor, bu konu sizin başvurunuzda da oldu mu, nasıl bir yol izlemeliyiz, yardımcı olursanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağlık sigortam bana ait anlamına gelen işaretlemeyi yapacaksınız. Onlar sizin sağlık sigortanızı karşılamayacaklarını söyler siz de bunu kabul edip imzalayacaksınız. Bu herhangi bir sorun oluşturmaz.

      Sil
  7. Sayın hocam burada verdiğiniz bilgileri takip ederek başvuru sürecimi tamamladım. kabul aldım, vize işlemleri derken artık Portekiz'deyim. Şimdi başlatma yazımı Tübitak'a göndereceğim. İçerik ile ilgili bir tavsiyenizi alsam... Rehberliğiniz ve böyle bir platform oluşturduğunuz için teşekkürler. Yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  8. Falan tarihte gelen x danışmanlığım altında çalışmalarına başladı. Bilginize arz ederim. Bitti

    YanıtlaSil
  9. Merhaba hocam, bloğunuzu aylardır takip ediyorum. Özellikle bu kadar açıklayıcı TÜBİTAK yazıları paylaştığınız için kendi adıma teşekkür ederim. Size şöyle bir sorum vardı, 2214A kapsamında araştırmacı olarak gittiğiniz ülkede, size ve eşinize çalışma izni çıkıyor mu? Ve eğer çalışırsanız bursunuzda kesinti oluyor mu? Bu konu hakkında bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Kolaylıklar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ilginiz için. Amerikaya gittiğinizde J-1 vizesi ile gideceğiniz için çalışma izniniz olmaz. Çalıştığınız bir seçenek yok malesef. Yapacağınız bütün iş faaliyetleri gayr-ı resmi olacaktır. Ancak İngiltere'ye gittiğinizde belli bir saate kadar çalışabileceğiniz bir vize alabiliyorsunuz ama bu da normal çalışma saatlerinin altında kaldığı için bir işe yaramayacaktır. Dolayısıyla gayr-ı resmi çalışma seçeneği dışında bir alternatifiniz olmayacaktır.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim hocam yanıtınız için. Benim bildiğim araştırmacıya Avrupa'da yarı zamanlı öğrenciler kadar çalışma izni ve eşlerine de tam zamanlı çalışma izni verildiğini duymuştum. Eşimin özellikle çalışma iznini araştırmacı sıfatıyla gittiğim bir ülkede çıkarmam gerekir diye düşünüyorum…

      Sil
    3. Umarım duyduğunuz gibidir ve şansınız yaver gider.

      Sil
  10. J-1 vize türü için DS-7002 adlı bir form da gerekli belgeler arasında görünüyor hocam. Bununla ilgili bir bilginiz var mı? Bunu da international officeden mi temin etmemiz gerekiyor?

    YanıtlaSil
  11. Internette j-1 vize türü için yaş sınırından söz ediliyor, 26 yaş sınırı var deniliyor, bu doğru mudur hocam?

    YanıtlaSil
  12. bu vize türüne başvururken hesap dökümü vs göstermek gerekiyor mu

    YanıtlaSil
  13. Merhaba 2214 A başvurularında J-1 vizesi için 2 sene kuralı geçerli oluyor mu bilginiz varsa cevaplayabilirseniz sevinirim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ds-160 formu, hatalar ve çözüm

Ds-160 formu ABD vizesine başvurmak için doldurulan temel bir formdur. Formla ilgili ciddi bir stres yaşadığım için normal yazılarımın içeriğinden farklı olarak bu konuya birilerine yardımcı olmak adına yer vermek istedim. İlgili olmayanlar sizi diğer yazılarımı okumaya davet ediyorum:)  Ds-160 ABD vize formu cennete gidenlerin doldurabileceği türden. Cennete alıyorlar sanki sizi o nedenle de böyle zorluyorlar. Cennete gideceklerin bile hataları olduğuna göre, bu formu doldururken hata yaptınız diye dert etmeyin. Aslında işi bilirseniz yarım saatte dolduruluyor. Nitekim ikinci Ds-160'ı düzenlemek yarım saat sürmedi. Birinciyi sormayın :)  Öncelikle belirtmeliyim ki, konuyla ilgili Türk internet sitelerinde düzgün bir yanıt bulamadım. Bir cevap varsa bilmiyorum, ben bulamadım. Şimdi, bundan sonra başına benzer problem gelebilecekler için bu yazıyı kaleme alıyorum. Bu yazı sütten ağzı yanan birinin kaleminden dökülmüştür. Öncelikle yazı, hatasını düzeltmek ist

Tübitak'ın 2214-A Bursuna Başvurmak: Davet mektubu

Tübitak 2214-A yazı dizisini yaklaşık 11 aylık bir sürecin sonunda yazma ihtiyacı duydum. Çünkü 2214-A burs serüveni ciddi bir emek gerektirmekteydi ve gereken emeği harcayarak bugüne gelince, bu yola düşenlerin ne kadar yardıma ihtiyacı olduğunu anladım. Birazdan bu serüvenimi noktasına virgülüne varana dek size aktaracağım. Ancak bunu bölüm bölüm sunmanın daha faydalı olacağını umarak, davet mektubu almak la ilgili yaşadıklarımı bu yazıda anlatacağım. Bu arada, yazının muhatapları akademik camiada yer alan lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin tamamı olabilir. Ancak bir projenin ve çalışmanın nasıl geliştiğini merak eden herkes de gayet tabî, bu yazı dizisinden istifâde edebilir. O halde başlayalım: Tâ lise yıllarımda Tübitak diye bir kurumdan haberdar olmuştum. Bazılarınız "Geç kalmışsın" diyebilir, hiç sorun değil. Şuan geldiğim noktada, hayatta öğrenmem gereken o kadar çok şeye geç kaldığımı görüyorum ki. Konuyu dağıtmadan devam edelim. Tübitak, o

Davet Mektubu Örneği

Tübitak 2214-A bursuna başvururken hocanızın size nasıl bir mektup yazacağını ona iletmeniz açısından iş görecek bir örnek sunacağım.  Ben Amerika'daki danışmanıma Türkiye'deki fakültem adına (Üniversite ve fakülte adının ve ambleminin yer aldığı antentli kağıdıyla) aşağıdakine benzer bir mektup yazdım. Tübitak'ın benden istediği şartları orada sıraladım. Böylece Amerika'daki danışmanıma Türkiye'deki fakülte dekanlığının imzaladığı bir metinde meramımı iletmiştim. O da kendi üniversitesinin antentli kağıdına yazdığı şu mektubu pdf. olarak göndermişti.  Hocanıza "örnek olarak bu türden bir şeye ihtiyacım var" derseniz, işiniz kolaylaşabilir.  Tabi bunu fakültenizin ağzıyla söylerseniz işler daha da kolaylaşabilir. Böyle bir mektup hazırlar bunu başvurmak istediğiniz tüm üniversitelere de proposal ve cv ekleyerek gönderirseniz yine iş görmesi açısından etkili olabilir. Denemekte ve sonucu burada paylaşmakta yarar var. O halde, herkese kolaylıklar.